marți, 31 martie 2015

Campanie nationala “Testul Papanicolau îţi salvează viaţa”

Dragi mamici, daca aveti varsta intre 25 si 64 ani, mergeti la cabinetele medicilor de familie si o sa primiti trimitere pentru testare gratuita  !
Aici aveti un reportaj interesant si util !
7 lucruri despre Testul PAPANICOLAU 

Astazi am fost la clinica Medical Test ( din Bacau) si mi s-au recoltat probe! Nu este dureros!Aveti curaj!


Sanatate si pupici!
P.S. O sa fac un up-date, acum fug la stomatolog :D

luni, 16 martie 2015

Briose cu telemea + iesire in padure

Buna dimineata,
A venit primavara si soarele de afara, imi dezgeata sufletul - nu ca as fi de gheata :)) - doar ca am asa un chef nebun de iesit in padure, in natura, sa ii arat Sofiei viorele si ghiocei.
Am avut noroc de vreme frumoasa sambata, asa ca am profitat de asta si de faptul ca tati era liber si am iesit "La Magura" , la o gura de aer curat . A fost foarte frumos si m-am incarcat cu energie pozitiva , ganduri bune si inspiratie...
 Asa ca , la intoarcere am facut briose cu telemea, de felul meu sunt iubitoare de sarat si nu de dulce, foarte rar mananc ciocolata. Sofia ciuguleste,de fel , dar sunt sigura ca alti copii mananca astfel de "prajituri" , pentru ca sunt foarte gustoase si pufoase.
Reteta am gasit-o pe net si pentru ca sa fiu sigura de rezultat am respectat-o ( rar fac lucrul acesta, insa la prajituri nu prea ai cum sa schimbi multe ) .
Am gasit o pagina dedicata 100% brioselor "Briose de acasa" , reteta facuta de mine este aici .
P.S. Va trebuie doua iaurturi Cedra de la Napolact , unul are 140 gr.
Va las cu o poza cu briosele mele ...

Va dorim o saptamana frumoasa!
Pupici!
Sandita&Sofia

duminică, 15 martie 2015

Chocolate lava

Am o placere nebuna sa gatesc , as vrea sa am si mai mult timp , spatiu si bani de investit in aceasta pasiune, ma multumesc insa , deocamdata, si cu micile experimente. 
Mi-am incercat norocul cu chocolat lava , am stat in genunchi langa aragaz, sa vad cand se "crapa" suprafata. Am un cuptor "aprig" , se incinge tare...si nu prea am ce sa ii fac , decat sa il schimb cu unul electric( in visele mele). 
Reteta am cautat-o pe net, am urmat pasii cu sfintenie si mi-a iesit ...
Prima data m-am ghidat dupa reteta lui Adi Hadean , a doua oara  reteta a fost furnizata de Roxana, colega Ellei . 
Cea a lui Adi Hadean o gasiti aici , cea a Roxanei o sa scriu ingredientele , pasii sunt aceiasi. 
 
Difera culoare pentru ca am folosit ciocolata diferita, in prima poza am avut ciocolata de la Lidl , are fix 400 grame, pentru cea de-a doua am folosit o ciocolata din Cora.
Ingrediente:
- 175 grame ciocolata ( de preferat cu multa cacao, adica sa fie cacao si nu zahar pe primul loc la ingrediente)
70 grame- zahar pudra
70 grame unt
30 grame faina
2 galbenusuri
2 oua
1 esenta vanilie ( nu o mai puneti daca folositi zahar vanilat pudra)
1 praf sare
Ciocolata si untul se topesc in baie de apa , ouale , zaharul, faina si sarea se amesteca intr-un vas , dupa ce s-a topit ciocolata se adauga incet, incet in amestecul de ou ( nu puneti mult ca sa nu faceti omleta) .
Ungeti formele cu unt !
Se tin la cuptorul incins 10-12 minune , pana crapa crusta ca "pamantul cand e seceta" ( Asa spune Adi Hadean si asa este !!! )
Pofta buna!
Pupici!
Sandita&Sofia


                                                                                                              

marți, 10 martie 2015

Stafilococul auriu - in gat

Din nefericire , Sofia s-a procopsit cu stafilococ auriu in gat. Probabil de la locul de joaca, ori inca din spital, de la nastere. L-am depistat dupa repetate episoade de febra cu rosu in gat , tratat cu Augumentin sau Ospamox( mare greseala- de aici si schimbarea pediatrului). Acum rosu in gat in tratam cu Tantum Verde 0.15% Spray pentru copii si Biosept plus antitermicele , pentru ca ea face febra .
Acum , sa va scriu cateva informatii despre stafilococ, din pacate le avem si le-am "trait".
Exista trei specii patologice la om : 

Staphylococcus aureus - cel mai agresiv 
Staphylococcus saprophyticus 
Staphylococcus epidermydis

Este o bacterie care patrunde in organism atunci cand acesta este lipsit de aparare, copii cu imunitatea scazuta. Eruptiile dentare , de exemplu, scad imunitatea , lipsa de fier (anemia) scade si ea imunitatea. Mandruta mea e in continua lupta cu dintii, de la 10 luni, si cu lipsa de fier de la 1 an si 1 luna ( cand de cand s-a auto-intarcat). Acum ne ies doi canini si o masea , din ultimele 4 . 
Din pacate, aceasta bacterie este intalnita peste tot, in aer, in apa, si se transmite direct ,in contact cu focarele, saliva infectata sau indirect , prin intermediul mainilor. 
Exudatul faringian este analiza cu care se descopera , se ia mostra de saliva , dureaza undeva la 3 zile pana apare rezultatul. Important este ca atunci cand se recolteaza proba, copilul sa nu fie sub tratament, daca a urmat un tratament cu antibiotice, se asteapta  7-10 zile de la ultima administrare. Sa nu bea nimic cu 3 h inainte, este bine sa fie luat dimineata. 
Daca rezultatele indica o infectie cu stafilococ auriu, se face o antibiograma, prin care se testeaza clasa de antibiotice la care este sensibil. Multe dintre antibioticele la care este sensibil, nu pot fi administrate la copii, ori se administreaza injectabil ori sunt foaret amare si cantitatea este mare, aici exista riscul vomei . Cel mai des folosit este Trimethroprim Sulfamethoxazol , Epitrim sau Sumetrolim . Atentie !!! Epitrim-ul are o concentractie mai mare decat sumetrolimul, daca il folositi pe cel din urma, fie dati o cantitate mai mare ( 8 ml) timp de 7 zile, fie mai multe zile ( 10 de exemplu) . Noi am folosit Epitrim , 5 ml /7zile. La 10 zile dupa incheierea tratamentului se reface testul, cu noroc nu o sa mai apara. Partea proasta este ca , nu este activ , insa copilul este purtator sanatos, ca multi altii, 30 % din populatie este purtator sanatos si nu necesita tratament decat daca apar simptome . 
Am repetat si noi testul , e iesit negativ, insa la jumatate de an a reaparut, L-am tratat iar, urmeaza sa facem exudatul.
Trebuie sa stiti ca este o bacterie foarte rezistenta.
Rezista la intuneric 2-3 luni.
- rezista la temperatura umeda de 62grade C timp de 30 min 
- Alcoolul etilic o omoara in 15 min ( daca dezinfectati manerele usilor, capacul de WC, si alte suprafete din casa)
Am gasit aici un articol foarte interesant si explicit, cu bibliografie . Va recomand sa il cititi !!!
P.S. Noi am facut si exudat nazal , de fiecare data, nu a fost identificat si acolo, speram nici sa nu fie, insa este indicat sa il faceti si pe acesta, daca tot "chinuiti" copilul.